S.S. ARTVİN ESNAF VE SANATKARLAR KREDİ VE KEFALET KOOPERATİFİ - KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ

TCMB Döviz Kuru

Alış 34.4495
Satış 34.5115
 
Alış 36.2759
Satış 36.3412

Artvin Hava Durumu

ARTVIN

Sosyal Paylaşım


KOOPERATİFÇİLİK İLKELERİ

Ica Kooperatif Kimlik Bildirgesi (1995)

            Uluslararası Kooperatifler Birliği’nin (Ica) 20-23 Eylül 1995 Tarihleri Arasında İngiltere’nin Manchester Şehrinde Yapılan 31. Kongresinde Kooperatifçilik İlkeleri Tartışılarak Yeniden Şekillenmiştir.

            Yeniden Şekillenen İlkelerle Getirilen Yenilikler Kooperatif Tanımlamasında Da Kendisini Göstermektedir. Buna Göre Kooperatif; “Ortak Ekonomik, Sosyal Ve Kültürel İhtiyaçlar Ve İstekleri Müşterek Sahip Olunan Ve Demokratik Olarak Kontrol Edilen Bir İşletme Yoluyla Karşılamak Üzere Gönüllü Olarak Bir Araya Gelen İnsanların Oluşturduğu Özerk Bir Teşkilattır.”

            Bu Tanımda Kooperatiflerin Temel Değerleri Olarak, Kendi Kendine Yardım, Kendi Kendine Sorumluluk, Demokrasi, Eşitlik, Adalet, Dürüstlük Ve Dayanışma Sıralanmaktadır.

            Bu Değerleri Uygulamaya Yardımcı Olmak İçin De Aşağıdaki 7 İlke Tespit Edilmiştir:

 

1.    Gönüllü Ve Herkese Açık Ortaklık: Kooperatifler, Cinsel, Sosyal, Irksal, Siyasal Ve Dinsel Ayırımcılık Olmaksızın, Hizmetlerinden Yararlanabilecek Ve Ortaklığın Sorumluluklarını Kabule Razı Olan Herkese Açık Gönüllü Kuruluşlardır.

2. Ortaklar Tarafından Gerçekleştirilen Demokratik Denetim: Kooperatifler, Politika Oluşturma Ve Karar Alma Süreçlerine Katılan Ortaklarca Denetlenen Demokratik Kuruluşlardır. Seçilmiş Temsilci Olarak Hizmet Edenler, Ortaklara Karşı Sorumludur. Birim Kooperatif Kuruluşlarında Ortaklar Eşit Oy Hakkına Sahiptir (Her Ortağa Bir Oy Hakkı). Diğer Düzeydeki Kooperatif Kuruluşlarında İse Oy Hakkı Demokratik Bir Yaklaşımla Düzenlenir. 

3-Ortakların Ekonomik Katılımı: Ortaklar, Kooperatiflerinin Sermayesine Adil Bir Şekilde Katkıda Bulunur Ve Bunu Demokratik Olarak Yönetirler. Bu Sermayenin En Azından Bir Kısmı Genellikle Kooperatifin Ortak Mülkiyetidir. Çoğunlukla Ortaklar, Üyeliğin Bir Koşulu Olarak Taahhüt Edildiği Üzere (Var İse) Sermaye Üzerinden Kısıtlı Miktarda Gelir Elde Ederler. Ortaklar Gelir Fazlasını, Muhtemelen “En Azından Bir Kısmı Taksim Olunamaz Kaynaklar” Oluşturma Yoluyla Kooperatiflerini Geliştirme, Kooperatifle Yapmış Oldukları İşlemlerle Orantılı Olarak Ortaklarına Kâr Sağlama Ve Ortaklarca Onaylanan Diğer Faaliyetlere Destek Olma Gibi Amaçların Biri Ya Da Tamamı İçin Ayırırlar. 

4. Özerklik Ve Bağımsızlık: Kooperatifler Özerk, Kendi Kendine Yeten Ve Ortaklarınca Yönetilen Kuruluşlardır. Kooperatifler, Hükümetler Dâhil Olmak Üzere Diğer Kuruluşlarla Bir Anlaşmaya Girmeleri Ya Da Dış Kaynaklar Yoluyla Sermayelerini Artırmaları Durumunda, Bunu Kooperatiflerin Özerkliğini Sürdürecek Ve Ortaklarının Demokratik Yönetimini Koruyacak Şekilde Gerçekleştirirler. 

5. Eğitim, Öğrenim Ve Bilgilendirme: Kooperatifler, Ortaklarına, Seçilmiş Temsilcilerine, Yöneticilerine Ve Çalışanlarına Kooperatiflerinin Gelişimine Etkin Bir Şekilde Katkıda Bulunabilmeleri İçin Eğitim Ve Öğretim İmkânı Sağlar. Kooperatifler Genel Kamuoyunu -Özellikle De Gençleri Ve Kamuoyunu Oluşturanları- İşbirliğinin Şekli Ve Yararları Konusunda Bilgilendirirler. 

6. Kooperatifler Arasında İşbirliği: Kooperatifler, Yerel, Ulusal, Bölgesel Ve Uluslararası Oluşumlarla Birlikte Çalışarak Ortaklarına Daha Etkin Bir Şekilde Hizmet Eder Ve Kooperatifçilik Hareketini Güçlendirir.

7. Topluma Karşı Sorumlu Olma: Kooperatifler, Ortaklarınca Onaylanan Politikalar Aracılığıyla Toplumlarının Sürdürülebilir Kalkınması İçin Çalışırlar.